Ekologie v potravinářství

Popis:

Předmět navazuje na  environmentálně zaměřené předměty v rámci bakalářského studijního programu v oboru Bezpečnost a kvalita potravin a zejména na disciplínu: „Ekologické aspekty výroby, distribuce a prodeje potravin“.

 

Garant: prof. RNDr. Miroslava Beklová, CSc.

 

S využitím poznatků z disciplíny „Ekologické aspekty výroby, distribuce a prodeje potravin“ a poznatků z terénu se studenti v rámci dílčí státní zkoušky vyjadřují k tématům:

 

  1. Zemědělská výroba jako výrobní a potravní řetězec. Hlavní nebezpečí kontaminace.
  2. Kontaminace životního prostředí.
  3. Cizorodé látky v potravinách.
  4. Cizorodé  látky – xenobiotika v životním prostředí.
  5. Možnosti minimalizace negativních účinků škodlivých a cizorodých látek na ŽP.
  6. Vlivy  dopravy na  životní prostředí.
  7. Ekologické aspekty chovu a výživy hospodářských zvířat
  8. Environmentální důsledky zemědělské výroby na krajinu.
  9. Vliv antropogenní činnosti na zemědělství.
  10. Trvale udržitelné zemědělství
  11. Alternativní zdroje energie
  12. Využití a zneškodňování odpadů.
  13. Antropogenní zdroje znečištění atmosféry
  14. Antropogenní zdroje znečištění hydrosféry
  15. Antropogenní zdroje degradace půdy.
  16. Revitalizace krajiny.
  17. Hodnocení vlivů na životní prostředí a obyvatelstvo.
  18. Monitoring CL v potravních řetězcích. Monitorizační systémy.
  19. Vývoj a současný stav agrárních ekosystémů v ČR.
  20. Ekologické dědictví intenzivního chovu hospodářských zvířat.
  21. Ekologicky přijatelné metody boje proti škůdcům.
  22. Bioindikátory znečištění terestrických a vodních ekosystémů.
  23. Důsledky změn zhoršování životního prostředí
  24. Ekotoxicita a její hodnocení
  25. Využití biotestů pro posouzení ekotoxikologického rizika