Managment potravinářské laboratoře
Popis
V rámci předmětu bude studentům objasněn proces akreditace potravinářských laboratoří, včetně požadavků na management. Studenti se seznámí s různými druhy laboratoří a jejich managementem, s jakostními kritérii podle ČSN EN ISO, s problematikou metrologie, a také s požadavky na metodické postupy těchto laboratoří. Studenti se dále naučí, jak zpracovávat a uplatňovat Standardní operační postup (SOP).
Garant: Mgr. Kateřina Járová, Ph.D.
Vyučující: Mgr. Kateřina Járová, Ph.D.
Sylabus předmetu Management potravinářské laboratoře
Přednášky
Týden |
Náplň |
Počet hodin |
1. + 2. |
Úvod do problematiky managementu potravinářských laboratoří Standardní operační postup (SOP) pro analýzy z oblasti chemické analýzy, stopové a ultrastopové analýzy, a z oblasti mikrobiologie |
2 |
3. + 4. |
Seznámení s organizací potravinářských laboratoří Laboratoře referenční, akreditované, auditované a autorizované |
2 |
5. + 6. |
Požadavky na management vrcholový, střední a malý
|
2 |
7. + 8. |
Metrologické parametry metod používaných v akreditovaných laboratořích
|
2 |
9. + 10. |
Příručka jakosti akreditovaných laboratoří
|
2 |
11. + 12. |
Seznámení s managementem laboratoří SZÚ CHPŘ v Brně - akreditované pracoviště |
2 |
13. + 14. |
Prezentace zpracovaných SOP
|
2 |