Přijímací řízení ke studiu v doktorském studijním programu (Ph.D.)

D ě k a nka Fakulty veterinární hygieny a ekologie VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO

vypisuje přijímací řízení ke studiu  v doktorském studijním programu (Ph.D.)

Veterinární hygiena a ekologie s nástupem od 1. října 2017 ve studijních oborech:


 

4302V018: Veterinární biochemie, chemie a biofyzika

Tématické okruhy:

  1. Vybrané stopové prvky u psů
  2. Vliv tepelného namáhání na barvu potravin
  3. Transfer radiocesia u divokých prasat na Šumavě

4302V019: Veterinární ekologie

Tématické okruhy:

  1. Studium bakterií rezistentních k antimikrobiálním látkám za využití technologie nové generace sekvenování
  2. Gramnegativní bakterie rezistentní k antimikrobiálním látkám v prostředí
  3. Typizace koliformních bakterií rezistentních k antimikrobiálním látkám z potravinových zvířat
  4. Globální revize luptoušů rodu Myrsidea (Phthiraptera: Amblycera)
  5. Ekologie luptoušů rodu Menacanthus
  6. Hostitelská specifita všenek volně žijících ptáků ČR
  7. Analýza genealogie želvích kokcidií mikroskopickými a molekulárně genetickými metodami
  8. Diagnostické skríningové metody a jejich využití v detekci potenciálních patogenů v klíšťatech z ČR
  9. Schopnost vertikálního a horizontálního přenosu u přehlížených patogenních mikroorganismů v rámci systému hostitel - vektor – patogen
  10. Využití rostlin a půdních bezobratlých pro bioremediaci kontaminované půdy
  11. Sezónní dynamika vlivu patogenů a dalších stresorů na obojživelníky
  12. In vitro modely pro posouzení rizika toxických látek v životním prostředí pro ptáky a savce

4301V007: Choroby volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad

Tématické okruhy:

  1. Monitoring infekčních nemocí u zoo zvířat
  2. Monitoring vybraných nemocí přenášených klíšťaty u zvířat
  3. Úspěšnost vypouštění ptáků do přírody po jejich ošetření v záchranných stanicích
  4. Morfologická a molekulárně genetická diverzita krevních prvoků plazů
  5. Hlodavci jako ústřední článek ohniska zoonotických nákaz
  6. Zdravotní problematika v chovech včel
  7. Fyziologie hibernace netopýrů s ohledem na vliv mnohočetných stresorů
  8. Normální hematologické a biochemické parametry netopýrů
  9. Sledování vybraných genetických a biochemických parametrů u lososovitých ryb v souvislosti se zefektivněním produkce v intenzivních chovech

 

4302V003: Hygiena a technologie potravin

Tématické okruhy:

  1. Studium a hodnocení změn polyfenolických látek barevných odrůd pšenice a jejich využití v cereálních výrobcích
  2. Studium vlastností bakterií izolovaných z prostředí provozoven stravovacích služeb i hotových pokrmů v ČR
  3. Studium vlivu různých druhů tepelné úpravy při přípravě hotových pokrmů na  přežívání a vlastnosti bakterií způsobující kažení potravin
  4. Bezpečnost a kvalita zchlazených pokrmů a potravin k přímé spotřebě v obchodní síti v ČR
  5. Druhové určení mléka metodou kapalinové chromatografie a hmotnostní  spektrometrie a ověření možností jejich využití v praxi
  6. Molekulární epidemiologie salmonelóz
  7. Molekulární epidemiologie listerióz s využitím metod sekvenace nové generace
  8. Vlastnosti a faktory virulence Escherichia coli izolovaných u drůbeže
  9. Sledování vlivu bakterií rodu Bacillus na kvalitu a bezpečnost potravin živočišného  původu
  10. Charakterizace kmenů bakterií mléčného kvašení z potravinového řetězce
  11. Zajištění bezpečnosti potravin s ohledem na produkci bakteriálních toxinů
  12. Jakostní a další parametry biopotravin vs. potravin konvenčně vyrobených živočišného původu
  13. Dynamika změn významných nutričních a antinutričních parametrů medu
  14. Expoziční zdroje jódu pro populaci v ČR: zaměření na potraviny živočišného  původu
  15. Nové metody pro hodnocení výskytu kančího pachu ve vepřovém mase
  16. Hodnocení vlivu kastrace na zootechnické a jakostní parametry produkce vepřového masa
  17. Využití metod ddPCR a qPCR v kontrole potravin
  18. Hodnocení vlastností vybraných druhů jedlých květin v trvanlivých
    potravinářských výrobcích a pokrmech

 

4302V011: Výživa, dietetika hospodářských zvířat a hygiena  vegetábilií

Tématické okruhy:

  1. Srovnání produkce živin tří odrůd lupiny bílé
  2. Zvýšení nutriční hodnoty semen lupiny bílé odslupkováním
  3. Srovnání nutriční hodnoty svaloviny skotu s masnou a kombinovanou užitkovostí při zachování stejné úrovně výživy
  4. Zhodnocení ukazatelů výkrmnosti, jatečné hodnoty a vnitřního prostředí mezi hybridním typem kachny pižmové a mezidruhovým hybridem kachny pižmové a pekingské

 

4301V024: Veřejné veterinářství a ochrana zvířat

Tématické okruhy:

  1. Kondice a zdravotní stav koček v útulku
  2. Welfare bažantí zvěře
  3. Stresové zatížení psů při veterinární péči
  4. Faktory ovlivňující welfare jatečných prasat
  5. Welfare v chovu kachny domácí
  6. Srovnání úrovně welfare při přepravě různých druhů exotických zvířat

4302V016: Veterinární toxikologie a toxikologie potravin

Tématické okruhy:

  1. Studium interakcí látek kontaminujících vodní prostředí u ryb
  2. Stanovení stopových množství farmak v biologických vzorcích s využitím metod dvoudimenzionální kapalinové chromatografie a tandemové hmotnostní spektrometrie
  3. Ryba jako bioindikátor interakcí látek kontaminujících sedimenty dna

 
  • Uchazeči mohou být absolventi FVHE VFU Brno nebo FVL VFU Brno, případně fakult  příbuzného zaměření.
  • Součástí přijímacího řízení je zkouška z širšího základu zvoleného vědního oboru.
  • K přijímacím zkouškám budou uchazeči pozvání písemně.


Přihláška:

  • Přihláška (k vyzvednutí u p. Šírové - studijní oddělení DSP, budova 15)
  • Ověřená fotokopie diplomu a vysvědčení o ukončení  magisterského studijního programu nebo dodatku k diplomu
  • Životopis, příp. seznam publikací 


Termín:  do 30. června  2017 (první termín) / 31. srpna  2017 (druhý termín)


Studijní oddělení DSP (doktorský studijní program):

p. Šírová
Ústav výživy zvířat, Ústav zootechniky a zoohygieny, budova 15
Fakulta veterinární hygieny a ekologie VFU Brno
telefon: 541 562 671
e-mail: sirovah@vfu.cz

- poskytne informace o oborech studia, obsahu a formě přijímacích zkoušek