Oddělení gastronomie zabezpečuje výuku předmětů z oblasti chemie (Chemie, Analytická chemie, Ultrastopová analýza látek v potravinách) a samozřejmě gastronomie (Technologie přípravy pokrmů, Hygiena a technologie v gastronomii, Obecná gastronomie, Zdravotní nezávadnost pokrmů a nápojů v gastronomii, Hygiena ve stravovacím provozu, Regionální gastronomie, Technologie v gastronomii, Gastronomický servis, Řízení gastronomického provozu).

Spolu s teoretickou a praktickou výukou jednotlivých disciplín působí akademičtí pracovníci Ústavu jako školitelé a vedoucí bakalářských a diplomových prací. Jako příklad uvádíme výběr prací, které byly v akademickém roce 2017/2018 předloženy k obhajobě a byly řešené v rámci Ústavu: Stanovení obsahu sodíku v kojeneckých jídlech metodou FAAS (plamenová atomová absorpční spektrometrie, Tepelná úprava masa metodou sous vide – vliv na vybrané vlastnosti, Stanovení barvy masných výrobků, Obsah sodíku a soli ve fázových vzorcích při výrobě šunek,; Výživové hodnoty balených chlazených pokrmů v obchodní síti v ČR: porovnání výsledků vybraných analýz s údaji na obalu, Vliv přídavku vitamínu C na hladinu síry ve víně u mladých vín, Výskyt bakterie Bacillus cereus ve stravovacích zařízeních, Mikrobiální kontaminace v gastronomii, Enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus z prostředí gastronomických provozů.

Seznam předmětů:

Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie 

  • Biofyzika
  • Chemie
  • Biochemie
  • Radiobiologie potravin (PVP)
  • Biochemie potravin (PVP
  • Biophysics
  • Chemistry
  • Biochemistry

Bakalářský studijní Bezpečnost a kvalita potravin

  • Fyzika
  • Matematické základy pro potravinářství
  • Chemie
  • Biochemie potravin a biochemické laboratorní metody
  • Instrumentální metody analýzy látek v potravinářství
  • Technologie a příprava pokrmů

Navazující magisterský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin

  • Radiobiologie potravin a radiobiologické laboratorní metody
  • Ultrastopová analýza látek v potravinách
  • Hygiena a technologie v gastronomii
  • Speciality v gastronomii (PVP)
  • Gastronomie

Bakalářský studijní program Ochrana zvířat a welfare

  • Laboratorní vyšetřování vzorků I - biochemie
  • Akvaristika (PVP)
  • Radiobiologie (PVP)

Bakalářský studijní program Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin v gastronomii

  • Chemie a biochemie
  • Biofyzika potravin
  • Kvalita, hygiena a zdravotní nezávadnost potravin
  • Analýza surovin rostlinného původu
  • Radiační hygiena v potravinářství (PVP)
  • Hygiena ve stravovacím provozu
  • Zdravotní nezávadnost pokrmů a nápojů v gastronomii
  • Obecná gastronomie
  • Technologie v gastronomii
  • Gastronomický servis
  • Řízení stravovacího provozu
  • Regionální gastronomie

Magisterský studijní program Veterinární lékařství

  • Biofyzika
  • Chemie
  • Biochemie
  • Biophysics
  • Chemistry
  • Biochemistry

Magisterský studijní program Farmacie

  • Biofyzika
  • Biofyzika-laboratorní cvičení
  • Biophysics
  • Biophysics-laboratory practise

Doktorský studijní  program Veterinární biochemie, chemie a biofyzika

  • Analytická chemie
  • Radiobiologie
  • Veterinární chemie
  • Veterinární biochemie
  • Veterinární biofyzika

Doktorský studijní  program Veterinární ekologie

  • Radiobiologie

Doktorský studijní  program Výživa, dietetika hospodářských zvířat a hygiena vegetábilií

  • Veterinární Biochemie
  • Analytická chemie

Doktorský studijní  program Veterinární toxikologie a toxikologie potravin

  • Chemie

 



Proč studovat na VETUNI

Pro Brno tehdy rozhodla jeho centrální poloha v nově vzniklém státě a také snaha přispět k počeštění města. Brno tak získalo po České technice založené v roce 1899 svou druhou univerzitu.

Více zde

Uplatnění absolventů

Pro Brno tehdy rozhodla jeho centrální poloha v nově vzniklém státě a také snaha přispět k počeštění města. Brno tak získalo po České technice založené v roce 1899 svou druhou univerzitu.

Více zde

Prtnerské školy

Pro Brno tehdy rozhodla jeho centrální poloha v nově vzniklém státě a také snaha přispět k počeštění města. Brno tak získalo po České technice založené v roce 1899 svou druhou univerzitu.

Více zde

TEXT