Výuka

 

Ústav garantuje výuku v akreditovaných oborech bakalářských, magisterských, navazujících magisterských i doktorských studijních programů na Fakultě veterinární hygieny a ekologie, Fakultě veterinárního lékařství a Fakultě farmacie VFU Brno.

 

Pedagogická činnost ústavu zahrnuje výuku těchto předmětů:

 

Fakulta veterinární hygieny a ekologie

 

Magisterský studijní program - obor Veterinární hygiena a ekologie

 

Povinné  

  • Výživa člověka I. a II.
  • Chemie a mikrobiologie potravin I. a II.
  • Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků I. a II.
  • HACCP
  • Stáž SVÚ


Povinně volitelné
 

  • Veterinární praxe při zpracování mléka
  • Veterinární praxe při produkci mléka
  • Chemické laboratorní metody v analýze potravin
  • Mikrobiologické laboratorní metody v analýze potravin
  • Potravinářská technika
  • Balení potravin
  • Konzervace potravin
  • Sýrařství


Státní rigorózní zkouška
 

  • Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků

 

Bakalářský studijní program - obor Bezpečnost a kvalita potravin

  • Výživa člověka
  • Potravinářské inženýrství a technika
  • Chemie potravin a chemické laboratorní metody
  • Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody
  • Laboratorní analýza potravin
  • Praxe v laboratoři na SVÚ, SZPI aj.
  • Praxe v potravinářském podniku
  • Bakalářská práce I., II., III., IV

 

Státní závěrečná zkouška

  • Laboratorní analýza potravin


Navazující magisterský studijní program
  - obor Bezpečnost a kvalita potravin

Povinné  

  • HACCP
  • Technologie a hygiena mléka a mléčných výrobků I. a II.
  • Laboratorní analýza mléka a mléčných výrobků
  • Balení potravin
  • Metodologie diplomové práce
  • Praxe v potravinářském podniku
  • Diplomová práce I., II., III., IV


Povinně volitelné

 

  • Mikrobiologické laboratorní metody
  • Chemické laboratorní metody
  • Technologická zařízení v gastronomii
  • Konzervace potravin


Státní závěrečná zkouška
 

  • Technologie a hygiena mléka a mléčných výrobků

Bakalářský studijní program -  obor Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin v gastronomii

 

Povinné

  • Potravinářská technologie
  • Výživa člověka
  • Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody
  • Chemie potravin a chemické laboratorní metody
  • Laboratorní hodnocení potravin a pokrmů
  • Bakalářská práce I., II., III., IV

Povinně volitelné

  • Mléko a mléčné výrobky v různých regionech světa
  • Balení potravin
  • Konzervace potravin

Státní závěrečná zkouška

  • Laboratorní hodnocení potravin a pokrmů

Navazující magisterský studijní program - obor Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin v gastronomii

 

Povinné

  • Technologie a hygiena mléka a mléčných výrobků
  • Metodologie diplomové práce
  • Analýza potravin živočišného původu
  • Gastronomie mléka a mléčných výrobků a zdravotní nezávadnost
  • HACCP v gastronomickém provozu
  • Diplomová práce I., II., III., IV

 

Státní závěrečná zkouška
Zdravotní nezávadnost potravin a pokrmů živočišného původu

 

Navazující magisterský studijní program - obor Ochrana zvířat a welfare

 

Povinně volitelné

  • Produkce mléka a welfare přežvýkavců

 


Fakulta veterinárního lékařství

Magisterský studijní program - obor Veterinární lékařství

  • Hygiena produkce mléka I.
  • Milkproductionhygiene

 

Farmaceutická fakulta

Magisterský studijní program - obor Farmacie

  • Chemie potravin a základy dietetiky
  • Food Chemistry and Principle of Dietology

 


Doktorský studijní program
 - obor Hygiena a technologie potravin

Povinné
 

  • Chemie potravin
  • Mikrobiologie potravin


Povinně volitelné

 

  • Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků
  • HACCP
  • Výživa člověka



Doktorský studijní program
 - obor Veterinární toxikologie a toxikologie potravin

Povinně volitelné
 

  • Výživa člověka
  • Chemie potravin