Přijímací řízení ke studiu v doktorském studijním programu (Ph.D.)


D ě k a n Fakulty veterinární hygieny a ekologie VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÉ UNIVERZITY BRNO

vypisuje přijímací řízení ke studiu v doktorském studijním programu (Ph.D.)

Veterinární hygiena a ekologie s nástupem od 1. října 2019 ve studijních oborech:


4302V019: Veterinární ekologie
Tématické okruhy:

  1. Zdravotní stav ryb v otevřených a uzavřených akvakulturních systémech
  2. Vliv imunostimulačních přídavků v krmivech na zvýšenou odolnost ryb
  3. Zdravotní problematika v chovech včel
  4. Diagnostické postupy pro virové choroby včel
  5. Studium vlivu nanočástic kovů na vodní a půdní organismy
  6. Pozdní následky infekce hibernujícících netopýrů v období aktivity
  7. Imunitní odpověď netopýrů na infekci s ohledem na roční cyklus
  8. Luňák hnědý: genetická struktura, hybridizace a migrace v Palearktické oblasti
  9. Potravní chování luňáků červených významné z veterinárně sanitárních aspektů
  10. Plazmidy enterobakterií v šíření klinicky významné rezistence k antibiotikům – plasticita, fitness a horizontální přenos v bakteriálních populacích
  11. Analýza genomu patogenních kmenů Escherichia coli rezistentních k antimikrobiálním látkám za použití sekvenování nové generace a bioinformatiky
  12. Gramnegativní bakterie rezistentní ke klinicky významným antibiotikům v prostředí a koncept jednoho zdraví

4301V007: Choroby volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad

Tématické okruhy:

  1. Globální revize luptoušů rodu Myrsidea (Phthiraptera: Amlycera)

 

4302V003: Hygiena a technologie potravin
Tématické okruhy:

  1. Analýza vybraných znaků jakosti jedlého podílu hlemýžďů v závislosti na jejich druhu a původu
  2. Detekce patogenních agens v raw potravinách s využitím molekulárních metod založených na  technologii xMAP
  3. Vliv tepelné úpravy na vybrané parametry kvality u ryb s různým obsahem tuku ve svalovině
  4. Fenotyp a genotyp bakterií mléčného kvašení izolovaných z potravin
  5. Funkční oligosacharidy v mléce a mléčných výrobcích
  6. Expoziční zdroje jódu pro populaci v ČR: zaměření na potraviny živočišného původu
  7. Charakteristika a toxigenní potenciál Bacillus cereus izolovaných z potravin
  8. Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
  9. Role potravin v šíření bakterií produkujících vybrané cytotoxiny
  10. Význam potravin v šíření antimikrobiální rezistence a faktorů virulence u enterokoků
  11. Hodnocení obsahových látek pylových zrn metodami romanovské spektrometrie a mikrospektrofotometrie
  12. Vývoj a charakterizace jedlých potravinářských obalů s přídavkem přírodních extraktů a esenciálních olejů (povlaky a filmy)
  13. Využití vedlejších produktů při výrobě potravin rostlinného původu

4302V011: Výživa, dietetika hospodářských zvířat a hygiena vegetábilií
Tématické okruhy:

  1. Porovnání produkční účinnosti diet na bázi celých a odslupkovaných semen lupiny bílé (Lupinus albus) u nosnic užitkových
  2. Srovnání nutriční hodnoty svaloviny skotu s masnou a kombinovanou užitkovostí při pastevním chovu
  3. Srovnání produkce živin tří odrůd lupiny bílé
  4. Vliv genofondu perliček na produkční ukazatele, jatečnou hodnotu a kvalitu masa v závislosti na dietě a krmné technice  

4301V024: Veřejné veterinářství a ochrana zvířat
Tématické okruhy:

  1. Úhyny a zdravotní stav jatečných zvířat ve vztahu k welfare


4302V016: Veterinární toxikologie a toxikologie potravin
Tématické okruh

  1. Embrya různých druhů ryb při hodnocení toxicity psychofarmak jako alternativa k testu na Danio rerio
  2. Chronická dietární expozice vybraných nanočastic na ryby
  3. Interakce nanočástic stříbra a vybraných pesticidů na ryby
  4. Kombinovaná toxicita mikroplastů a vybraných pesticidů a farmak u ryb
  5. Mikroplasty ve vodním ekosystému a jejich toxicita pro ryby
  6. Musk sloučeniny a jejich efekty na necílové vodní organismy
  7. Porovnání citlivosti embryí různých druhů ryb při hodnocení toxických účinků pesticidů
  8. Vliv prostředí a  krmiva na koncentraci bisfenolu A v biologických matricích
  9. Využití celosamčí triploidní populace dánia pruhovaného k posouzení endokrinní disrupce

 
  • Uchazeči mohou být absolventi FVHE VFU Brno nebo FVL VFU Brno, případně fakult příbuzného zaměření.
  • Součástí přijímacího řízení je zkouška z širšího základu zvoleného vědního oboru.
  • K přijímacím zkouškám budou uchazeči pozvání písemně.


Přihláška:

  • Přihláška (k vyzvednutí u p. Šírové - studijní oddělení DSP, budova 15)
  • Ověřená fotokopie diplomu a vysvědčení o ukončení magisterského studijního programu nebo dodatku k diplomu
  • Životopis, příp. seznam publikací


Termín: do 21. června 2019 (první termín) / 31. srpna 2019 (druhý termín)


Studijní oddělení DSP (doktorský studijní program):

p. Šírová
Ústav výživy zvířat, Ústav zootechniky a zoohygieny, budova 15
Fakulta veterinární hygieny a ekologie VFU Brno
telefon: 541 562 671
e-mail: sirovah@vfu.cz


- poskytne informace o oborech studia, obsahu a formě přijímacích zkoušek