EN
/ Homepage / O FAKULTĚ / Organizační struktura fakulty / Sekce a ústavy / 2210 - Ústav hygieny a technologie potravin rostlinného původu / Výzkum / Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.

Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.

Projekt QK1920344 řešen za podpory ministerstva zemědělství.

 

Cíl projektu:

Cílem projektu je vypracovat metodiku pro průkaz autentického medu a položit základy klastrování medu dle botanického původu a geografické lokality v rámci ČR. Průkaz bude založený na hodnocení více parametrů medu (pylová analýza, analýza sacharidů včetně jejich izotopové charakteristiky, analýza těkavých látek a fyzikálně-chemické parametry). Pro účely státní kontroly bude vytvořen software s obrazovou analýzou pylových zrn, součástí budou naměřená data, na základě, kterých bude prováděná klasifikace medu do zvolených skupin. Software bude otevřený pro další vkládání dat s cílem pokračovat v upřesňování databáze českých medů. Výsledků projektu bude dosaženo nejpozději do konce trvání projektu. Do dvou let od skončení projektu, budou výsledky postupně implementovány u uživatelů.

 

Partneři:

  • Veterinární univerzita Brno – Fakulta veterinární hygieny a ekologie
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze – Fakulta potravinářské a biochemické technologie
  • Vysoké učení technické v Brně
  • Výzkumný ústav včelařský, s.r.o.

 

Projektové workshopy: