EN
/ Homepage / O FAKULTĚ / Organizační struktura fakulty / Sekce a ústavy / 2360 - Ústav hygieny a technologie potravin živočišného původu a gastronomie / Výuka

Výuka


Veškeré studijní materiály naleznete v systému VEFIS: ZDE

Skripta naleznete: ZDE

Výukové materiály jsou také dostupné pod kódem vyučovaného předmětu na e-learningových kurzech MOODLE: ZDE


Oddělení Hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků garantuje výuku v akreditovaných studijních programech (bakalářských, magisterských, navazujících magisterských i doktorských) na Fakultě veterinární hygieny a ekologie a Fakultě veterinárního lékařství VETUNI.

Oddělení hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků, realizuje výzkum, vývoj a výuku v oblastech hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků, mikrobiologie potravin a mikrobiologických laboratorních metod či chemie potravin a chemických laboratorních metod.

Pedagogická činnost ústavu zahrnuje výuku těchto předmětů:

Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie

Povinné 

  • Výživa člověka I. a II.
  • Chemie a mikrobiologie potravin I. a II.
  • Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků I. a II.
  • HACCP
  • Stáž SVÚ

Povinně volitelné 

  • Veterinární praxe při zpracování mléka
  • Veterinární praxe při produkci mléka
  • Chemické laboratorní metody v analýze potravin
  • Mikrobiologické laboratorní metody v analýze potravin
  • Potravinářská technika
  • Balení potravin
  • Konzervace potravin
  • Sýrařství

Bakalářský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin

  • Výživa člověka
  • Potravinářské inženýrství a technika
  • Chemie potravin a chemické laboratorní metody
  • Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody
  • Laboratorní analýza potravin
  • Praxe v laboratoři na SVÚ, SZPI aj.
  • Praxe v potravinářském podniku
  • Bakalářská práce I., II., III., IV

Navazující magisterský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin

Povinné 

  • HACCP
  • Technologie a hygiena mléka a mléčných výrobků I. a II.
  • Laboratorní analýza mléka a mléčných výrobků
  • Balení potravin
  • Metodologie diplomové práce
  • Praxe v potravinářském podniku
  • Diplomová práce I., II., III., IV

Povinně volitelné

  • Mikrobiologické laboratorní metody
  • Chemické laboratorní metody
  • Technologická zařízení v gastronomii
  • Konzervace potravin

Bakalářský studijní program Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin v gastronomii

Povinné

  • Potravinářská technologie
  • Výživa člověka
  • Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody
  • Chemie potravin a chemické laboratorní metody
  • Laboratorní hodnocení potravin a pokrmů
  • Bakalářská práce I., II., III., IV

Povinně volitelné

  • Mléko a mléčné výrobky v různých regionech světa
  • Balení potravin
  • Konzervace potravin

Navazující magisterský studijní program Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin v gastronomii

Povinné

  • Technologie a hygiena mléka a mléčných výrobků
  • Metodologie diplomové práce
  • Analýza potravin živočišného původu
  • Gastronomie mléka a mléčných výrobků a zdravotní nezávadnost
  • HACCP v gastronomickém provozu
  • Diplomová práce I., II., III., IV

Navazující magisterský studijní program Ochrana zvířat a welfare

Povinně volitelné

  • Produkce mléka a welfare přežvýkavců

Fakulta veterinárního lékařství

Magisterský studijní program Veterinární lékařství

  • Hygiena produkce mléka I.
  • Milk production hygiene

Doktorský studijní program  Hygiena a technologie potravin

Povinné

  • Chemie potravin
  • Mikrobiologie potravin

Povinně volitelné

  • Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků
  • HACCP
  • Výživa člověka

Doktorský studijní program Veterinární toxikologie a toxikologie potravin

Povinně volitelné

  • Výživa člověka
  • Chemie potravin

Oddělení Hygieny a technologie masa a masných výrobků garantuje výuku v akreditovaných studijních programech (bakalářských, magisterských i navazujících magisterských) na Fakultě veterinární hygieny a ekologie a Fakultě veterinárního lékařství VETUNI.

Oddělení Hygiena a technologie masa a masných výrobků zajišťuje výuku studentů VETUNI v předmětech zabývajících se hygienou a technologií masa a masných výrobků, mikrobiologií potravin a chemií potravin. Dále se v této sekci realizuje výzkum a vývoj v již zmíněných oblastech.

Oddělení Hygiena a technologie masa a masných výrobků naleznete v pavilonu profesora Hökla, v budově číslo 13.

Bakalářský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin

Kód

Název

ZS

LS

Garant

H3PJ

Veterinární prohlídka jatečných zvířat

2/3zk

 

prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

H3SAP

Senzorická analýza potravin

 

1/3zk 

doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D.

H3HZ

Technologie a hygiena potravin živočišného původu

2/3zk

 

doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D.

Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie

Kód

Název

ZS

LS

Garant

H1SA

Senzorická analýza potravin

 

1/2z

Ing. František Ježek, Ph.D.

H1PJ

Prohlídka jatečných zvířat a masa

 

1/3zk

prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

H1HA1

Hygiena a technologie masa a masných výrobků I

 

2/2z

prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

HADKZ

Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny

 

1/1z

Mgr. Radka Hulánková, Ph.D.

H1HR

Hygiena a technologie ryb a rybích produktů

 

1/1z

doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D.

H1HP

Hygiena a technologie vajec a medu

 

1/1zk

prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

 

Povinně volitelné předměty

 

 

 

H1CHP

Choroby z potravin

 

0/1zk

prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

H1PRY

Hygiena a technologie produktů rybolovu

 

0/1zk

doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D.

Magisterský studijní program Veterinární lékařství

Kód

Název

ZS

LS

Garant

V1MA1

Hygiena produkce masa

1/1z

2/2z

Prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

Navazující magisterský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin

Kód

Název

ZS

LS

Garant

H2LA

Laboratorní analýza masa, zvěřiny, drůbeže a vajec a výrobků z nich

0/1z

 

prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

H2TR

Technologie a hygiena ryb, měkkýšů a korýšů a výrobků z nich

1/2zk

 

doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D.

H2HV

Technologie a hygiena masa, zvěřiny, drůbeže a vajec a výrobků z nich

2/2zk

 

prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc.

 

Povinně volitelné předměty

 

 

 

H2CHO

Choroby z potravin

0/1zk

 

Mgr. Radka Hulánková, Ph.D.

 


Oddělení gastronomie zabezpečuje výuku předmětů z oblasti chemie (Chemie, Analytická chemie, Ultrastopová analýza látek v potravinách) a samozřejmě gastronomie (Technologie přípravy pokrmů, Hygiena a technologie v gastronomii, Obecná gastronomie, Zdravotní nezávadnost pokrmů a nápojů v gastronomii, Hygiena ve stravovacím provozu, Regionální gastronomie, Technologie v gastronomii, Gastronomický servis, Řízení gastronomického provozu).

Spolu s teoretickou a praktickou výukou jednotlivých disciplín působí akademičtí pracovníci Ústavu jako školitelé a vedoucí bakalářských a diplomových prací. Jako příklad uvádíme výběr prací, které byly v akademickém roce 2017/2018 předloženy k obhajobě a byly řešené v rámci Ústavu: Stanovení obsahu sodíku v kojeneckých jídlech metodou FAAS (plamenová atomová absorpční spektrometrie, Tepelná úprava masa metodou sous vide – vliv na vybrané vlastnosti, Stanovení barvy masných výrobků, Obsah sodíku a soli ve fázových vzorcích při výrobě šunek; Výživové hodnoty balených chlazených pokrmů v obchodní síti v ČR: porovnání výsledků vybraných analýz s údaji na obalu, Vliv přídavku vitamínu C na hladinu síry ve víně u mladých vín, Výskyt bakterie Bacillus cereus ve stravovacích zařízeních, Mikrobiální kontaminace v gastronomii, Enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus z prostředí gastronomických provozů.

Seznam předmětů:

Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie 

  • Biofyzika
  • Chemie
  • Biochemie
  • Radiobiologie potravin (PVP)
  • Biochemie potravin (PVP
  • Biophysics
  • Chemistry
  • Biochemistry

Bakalářský studijní Bezpečnost a kvalita potravin

  • Fyzika
  • Matematické základy pro potravinářství
  • Chemie
  • Biochemie potravin a biochemické laboratorní metody
  • Instrumentální metody analýzy látek v potravinářství
  • Technologie a příprava pokrmů

Navazující magisterský studijní program Bezpečnost a kvalita potravin

  • Radiobiologie potravin a radiobiologické laboratorní metody
  • Ultrastopová analýza látek v potravinách
  • Hygiena a technologie v gastronomii
  • Speciality v gastronomii (PVP)
  • Gastronomie

Bakalářský studijní program Ochrana zvířat a welfare

  • Laboratorní vyšetřování vzorků I - biochemie
  • Akvaristika (PVP)
  • Radiobiologie (PVP)

Bakalářský studijní program Zdravotní nezávadnost a kvalita potravin v gastronomii

  • Chemie a biochemie
  • Biofyzika potravin
  • Kvalita, hygiena a zdravotní nezávadnost potravin
  • Analýza surovin rostlinného původu
  • Radiační hygiena v potravinářství (PVP)
  • Hygiena ve stravovacím provozu
  • Zdravotní nezávadnost pokrmů a nápojů v gastronomii
  • Obecná gastronomie
  • Technologie v gastronomii
  • Gastronomický servis
  • Řízení stravovacího provozu
  • Regionální gastronomie

Magisterský studijní program Veterinární lékařství

  • Biofyzika
  • Chemie
  • Biochemie
  • Biophysics
  • Chemistry
  • Biochemistry

Doktorský studijní  program Veterinární biochemie, chemie a biofyzika

  • Analytická chemie
  • Radiobiologie
  • Veterinární chemie
  • Veterinární biochemie
  • Veterinární biofyzika

Doktorský studijní  program Veterinární ekologie

  • Radiobiologie

Doktorský studijní  program Výživa, dietetika hospodářských zvířat a hygiena vegetábilií

  • Veterinární Biochemie
  • Analytická chemie

Doktorský studijní  program Veterinární toxikologie a toxikologie potravin

  • Chemie