Veškeré studijní materiály naleznete v systému VEFIS: ZDE
Skripta naleznete: ZDE
Výukové materiály jsou také dostupné pod kódem vyučovaného předmětu na e-learningových kurzech MOODLE: ZDE
Oddělení Hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků garantuje výuku v akreditovaných studijních programech (bakalářských, magisterských, navazujících magisterských i doktorských) na Fakultě veterinární hygieny a ekologie a Fakultě veterinárního lékařství VETUNI.
Oddělení hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků, realizuje výzkum, vývoj a výuku v oblastech hygieny a technologie mléka a mléčných výrobků, mikrobiologie potravin a mikrobiologických laboratorních metod či chemie potravin a chemických laboratorních metod.
Oddělení Hygieny a technologie masa a masných výrobků garantuje výuku v akreditovaných studijních programech (bakalářských, magisterských i navazujících magisterských) na Fakultě veterinární hygieny a ekologie a Fakultě veterinárního lékařství VETUNI.
Oddělení Hygiena a technologie masa a masných výrobků zajišťuje výuku studentů VETUNI v předmětech zabývajících se hygienou a technologií masa a masných výrobků, mikrobiologií potravin a chemií potravin. Dále se v této sekci realizuje výzkum a vývoj v již zmíněných oblastech.
Oddělení Hygiena a technologie masa a masných výrobků naleznete v pavilonu profesora Hökla, v budově číslo 13.
Kód |
Název |
ZS |
LS |
Garant |
---|---|---|---|---|
H3PJ |
Veterinární prohlídka jatečných zvířat |
2/3zk |
|
prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
H3SAP |
Senzorická analýza potravin |
|
1/3zk |
doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D. |
H3HZ |
Technologie a hygiena potravin živočišného původu |
2/3zk |
|
doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D. |
Kód |
Název |
ZS |
LS |
Garant |
---|---|---|---|---|
H1SA |
Senzorická analýza potravin |
|
1/2z |
Ing. František Ježek, Ph.D. |
H1PJ |
Prohlídka jatečných zvířat a masa |
|
1/3zk |
prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
H1HA1 |
Hygiena a technologie masa a masných výrobků I |
|
2/2z |
prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
HADKZ |
Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny |
|
1/1z |
Mgr. Radka Hulánková, Ph.D. |
H1HR |
Hygiena a technologie ryb a rybích produktů |
|
1/1z |
doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D. |
H1HP |
Hygiena a technologie vajec a medu |
|
1/1zk |
prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
|
Povinně volitelné předměty |
|
|
|
H1CHP |
Choroby z potravin |
|
0/1zk |
prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
H1PRY |
Hygiena a technologie produktů rybolovu |
|
0/1zk |
doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D. |
Kód |
Název |
ZS |
LS |
Garant |
---|---|---|---|---|
V1MA1 |
Hygiena produkce masa |
1/1z |
2/2z |
Prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
Kód |
Název |
ZS |
LS |
Garant |
---|---|---|---|---|
H2LA |
Laboratorní analýza masa, zvěřiny, drůbeže a vajec a výrobků z nich |
0/1z |
|
prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
H2TR |
Technologie a hygiena ryb, měkkýšů a korýšů a výrobků z nich |
1/2zk |
|
doc. MVDr. Hana Buchtová, Ph.D. |
H2HV |
Technologie a hygiena masa, zvěřiny, drůbeže a vajec a výrobků z nich |
2/2zk |
|
prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. |
|
Povinně volitelné předměty |
|
|
|
H2CHO |
Choroby z potravin |
0/1zk |
|
Mgr. Radka Hulánková, Ph.D. |
Oddělení gastronomie zabezpečuje výuku předmětů z oblasti chemie (Chemie, Analytická chemie, Ultrastopová analýza látek v potravinách) a samozřejmě gastronomie (Technologie přípravy pokrmů, Hygiena a technologie v gastronomii, Obecná gastronomie, Zdravotní nezávadnost pokrmů a nápojů v gastronomii, Hygiena ve stravovacím provozu, Regionální gastronomie, Technologie v gastronomii, Gastronomický servis, Řízení gastronomického provozu).
Spolu s teoretickou a praktickou výukou jednotlivých disciplín působí akademičtí pracovníci Ústavu jako školitelé a vedoucí bakalářských a diplomových prací. Jako příklad uvádíme výběr prací, které byly v akademickém roce 2017/2018 předloženy k obhajobě a byly řešené v rámci Ústavu: Stanovení obsahu sodíku v kojeneckých jídlech metodou FAAS (plamenová atomová absorpční spektrometrie, Tepelná úprava masa metodou sous vide – vliv na vybrané vlastnosti, Stanovení barvy masných výrobků, Obsah sodíku a soli ve fázových vzorcích při výrobě šunek; Výživové hodnoty balených chlazených pokrmů v obchodní síti v ČR: porovnání výsledků vybraných analýz s údaji na obalu, Vliv přídavku vitamínu C na hladinu síry ve víně u mladých vín, Výskyt bakterie Bacillus cereus ve stravovacích zařízeních, Mikrobiální kontaminace v gastronomii, Enterotoxigenní potenciál bakterií Staphylococcus aureus z prostředí gastronomických provozů.